Göttinger varken voor dummies

12823410_10207823248473355_5368017016436186634_oMinivarkens zijn mini, toch?
Niet echt. In het begin zijn ze uiteraard zeer klein, maar ze kunnen tot 120kg groeien!

Een vriend voor het leven.
Een Göttinger kan tot 15 à 20 jaar oud worden. Denk dus goed na over je beslissing.

Zo dom als een varken?
Wel die uitspraak klopt totaal niet, want een varken is namelijk een zeer intelligent dier. Je kan een Göttinger zelfs zindelijk maken! Put je varken dus zeker ook mentaal uit.

Zo lui als een varken?
Een Göttinger houdt van dutjes in het zonnetje. Als het vriest blijft onze Eddy dan ook gewoon lekker in zijn warm hok. Eddy kan ook heel actief zijn en de hele tuin omploegen. Dan wroet hij met zijn snoet de aarde omhoog. Ben je trots op jouw grasgroene pelouse? Dan laat je dat varkentje best achterwege. Een varken heeft namelijk heel wat beweging nodig.

Een varken in de tuin.gottinger, varken, minivarken, minipig, huisdier, kinderboerderij, pig
Er zijn mensen die hun varken in huis laten slapen of zelfs wonen. Eddy heeft zijn domein buiten. Daar kan hij doen en laten wat hij wilt. We zetten zijn domein vaak open zodat hij ook in de tuin kan wandelen. Dan gaat hij altijd op verkenning! Onze hond en Eddy hebben een vrij speciale band. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Zij vormen samen die belangrijke roedel. Een varken zet je namelijk best niet alleen, aangezien het een echt kuddedier is. We vinden het altijd fantastisch als Eddy in huis rondwandelt.

Een varken eet alles.
Een Göttinger is geen vleesvarken dat je vetmest. Kleine varkens krijgen een aangepast dieet. Wij geven Eddy korrels speciaal voor hobbyvarkens, al steken we er vaak nog wat gekookte groentjes bij. Als beloning krijgt hij wel eens een stukje fruit, maïskolf… Eddy zal ook enkel iets opeten, als hij het echt lekker vindt. Hij lust namelijk enorm graag walnoten. Hij bijt de noot open, spuwt de schelp uit en eet het binnenste enkel op. Slim beest hé, zo’n varken? Geef hem dus dagelijks vers water en geef hem nooit chocolade of te zout eten.

Heeft een varken ook vaccinaties nodig?
Er zijn in België geen entingen, maar er zijn er wel aan te bevelen zoals 1x in het half jaar laten enten tegen de vlekkenziekte. 1x per jaar ivomectine dit is een goedkope enting tegen schurft, wormpjes, mijtjes enz. Laat je prikken altijd door een dierenarts geven omdat een varkentje een dikke huid heeft en een naald kan dan snel en makkelijk breken.

Zo vuil als een varken.
Een varken houdt eigenlijk niet van vuiligheid! Allé, toch niet in zijn eigen hok. Het hok waarin je varken zal slapen moet dus makkelijk schoon te maken zijn.

Een varken is geen handelswaar.
Wij kochten Eddy via een tweedehands website, maar ik zou je toch af willen raden. Indien je toch een varken via zo’n website wilt kopen, spreek dan zeker genoeg af met zijn huidige eigenaars.

Je vindt meer tips en tricks op de volgende websites:
Lowcreek Ranch,
Levende Have,
Facebookgroep Minivarkentjes.

IMG_1778.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s